Kezdőlap > Bemutatkozunk > Hagyományos programjaik Deutsch  
 
  Bemutatkozunk
 
 
 
  Hagyományos programjaink
 
 
Mihály-napi vásár
Óvodánk minden évben vásári forgataggá változik át. Nagy előkészület előzi meg ezt a napot. Mindhárom csoport ötletes vásári portékákat készít, felhasználva a természet adta eszközkészletet. Mézes pogácsát sütünk, miközben a népi mesterségekről, szokásokról, népi tárgyakról beszélgetünk. A vásárt közös tánc, majd versenyjátékok követik (pl. almaevő verseny, diószedő verseny).

Márton-napi felvonulás a Főtéren
Egy régi-régi hagyományt felelevenítve tartjuk Szent Márton napját, a lampionos felvonulásunkat Kecskemét főterén, ahol Német Helyi Kisebbségi Önkormányzat szervezésében a Kinder Ovi apróságai, valamint a Vásárhelyi Pál Általános Iskola nemzetiségi osztályai vesznek részt, természetesen szüleik kíséretében. A lampionos csapatot a városháza előtt köszönti az alpolgármester, majd az épületben folytatódik a program, amit libazsíros kenyérevéssel és forró teával zárunk.

A Német Helyi Kisebbség Önkormányzatának adventi estje
Minden évben meghívást kapunk a Német Helyi Kisebbségi Önkormányzat karácsonyi estjére. Nagy szeretettel készülünk erre az alkalomra, Hópihe táncunkkal, s néhány csokorba gyűjtött német dallal. A gyermekek műsora után az óvoda dolgozói karácsonyi dalokkal kedveskednek a vendégeknek. A műsor után állófogadáson vesznek részt a fellépő gyermekek és a vendégek.

Luca nap
A Luca naphoz sok hiedelem és varázscselekmény kapcsolódik. A néphit szerint bizonyos babonás cselekedetek és szövegek elmondásával biztosítani lehet az egészséget, a gazdagságot és az állatok szaporodását.

A népszokások felelevenítéseként Luca búzát vetünk, minden csoporttal. A Luca búza, ha karácsonyra kizöldül, jó termés várható a következő évben.

A Mini csoport gyermekei vesszővel "kotyolni" mennek a másik két csoportba. A kotyolók "megáldották" a gazdát és bőséget kívánnak a következő évre egy kedves kis népi játékkal, mondókázással.

Karácsony az oviban
Minden év utolsó óvodai hetében tartjuk meg ünnepségünket. A miniket és az ovis csoportokat is egy gyönyörű feldíszített karácsonyfa várja, amikor reggel belépnek az óvoda ajtaján. Kicsik és nagyok együtt hallgatják és énekelhetik a karácsonyi dalokat. Minden csoport készül egy-egy meglepetés verssel, dallal. Majd az óvó nénik, gondozó nénik és dajka nénik Betlehemes játékot adnak elő. A nap további része gyertyafényes hangulatban, boldog játszással telik a karácsonyfa alatt.

Játszóház
Immár hagyománnyá vált, hogy az ünnepek előtt játszóház keretében, együtt készülünk a szülőkkel.

Nyílt nap
A csoportokba 8 órától érkezhetnek a szülők. Megtekinthetik, hogyan telnek a gyermekek mindennapjai, részt vehetnek egy kötetlen játékban, verselésben, éneklésben.

Német nap
A gyermekek csoportokat alkotva mutatják be német tudásukat. Az óvoda különböző pontjai állomásként szolgálnak egy-egy játékos feladat elvégzéséhez. Zárásként eljátsszuk kedvenc német játékainkat.

Gyereknap
Minden évben ezen a napon kirándulunk óvodásainkkal. Lovastanyákra látogatunk, ahol lehetőség nyílik lovaglásra, lovas szekerezésre, és házi állatokkal való találkozásra.